Ingyenes/tartós tankönyvek - egy kis magyarázat

Megjelent: 2017. szeptember 07. csütörtök Írta: Petőfi iskola

Tisztelt Szülők!

Többükben felmerülhetett az a kérdés, hogy miért nem lehet az ingyenes könyv az Önöké teljes egészében. Erre kívánunk egy rövid magyarázattal szolgálni.

A Kormány 1265/2017. (V.29.) határozata értelmében az eddig felmenő rendszerben történő ingyenes tankönyvellátást a 2017/2018-as tanévtől egy ütemben vezeti be az 5-8. évfolyamokra. Tehát az idei tanévtől iskolánk valamennyi tanulója ingyen juthat hozzá a tankönyvekhez.

Az ingyenesség azonban nem jelenti azt, hogy odaadjuk örökre a könyveket. Inkább azt, hogy biztosítjuk egy évre azok használatát, és sajnos azt sem jelenti, hogy a tanulók automatikusan új könyveket kapnak.

Ennek oka az, hogy a kormány a megrendelt tankönyveket csak egy adott keret erejéig teszi lehetővé az iskolák számára és ez sajnos általában nem fedezi a szükséges összeget. Így ahhoz, hogy minden tantárgyhoz biztosítani tudjuk a könyvi feltételeket, az olyan kiadványokat, melyek ezt lehetővé teszik (pl. olvasókönyv, nyelvtan könyv, kémia könyv stb.) év végén visszakérjük diákjainktól és tartós tankönyvként könyvtári állományba vesszük. A következő tanévben pedig ezekből is adunk tanítványainknak.
Tehát az ingyenesség azt jelenti, hogy a tartósnak nyilvánított könyvek az iskola tulajdonai, melyeket használatra kiadja tanulói számára, s melyekért a tanulók felelősséggel tartoznak akár új, akár már használt kiadványról legyen szó.

Bízunk abban, hogy kielégítő magyarázattal szolgáltunk eme új fogalmak értelmezésére!

Sikeres és eredményes tanévet, jó tanulást kívánunk!
Iskolavezetés

Találatok: 595

Megosztom:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter