Római Katolikus Egyház

A Római Katolikus Egyház hitoktatásáról

A Katolikus Egyház a világ legnagyobb keresztény közössége. Az Egyház egyik fontos feladata a hit továbbadása. Erre lehetőség nyílt az általános iskolákban a hitoktatás órarendbe való beépítésével.

A gyermekek hitoktatásának célja, hogy bevezesse őket a keresztény életbe, majd a folyamatos oktatás során segítse el a gyermeket a keresztény nagykorúságra. Segítse olyan emberré válni, aki kegyelmi-szentségi életet él, aki a szeretetet mindennapi életében gyakorlattá váltja, aki felismeri helyét és szerepét az Egyház közösségében, annak missziós küldetésében.

A gyermekek először megismerkednek Jézussal, akinek tanítványai akarnak lenni, majd ezt követően mélyednek el jobban Jézus Krisztus tanításában, akit megszeretnek, és akinek kedvéért egyre tudatosabban alakítják életüket az Ő tanítása szerint. Az iskolába járó gyermekek korcsoportok szerinti hitoktatásában a közel egykorú gyermekek igen hatékonyan tudják segíteni egymást hitük fejlődésében.

Szentségek kiszolgáltatása általános iskolás korú gyermekeknek:

Plébániánkon az első szentáldozást, melyet megelőz az első szentgyónás, általában az általános iskola 2-4. osztályának végén, a bérmálás szentségét az általános iskola 7-8. osztályának végén szoktuk kiszolgáltatni. Ehhez két év folyamatos hitoktatás és a szülőkkel való rendszeres részvétel a vasárnapi szentmiséken szükséges. Fontos, hogy a gyerekeket a szülők és a család - jó példával és támogatással - folytonosan segítse a készületben és a keresztény életben való növekedésben.

Fakultatív programjaink:

Életre hívtunk egy zarándokcsoportot a gyermekek számára, akiknek évente minimum négy zarándoklatot szervezünk.

Karácsonykor pásztorjátékot adnak elő a gyermekek templomunkban, melyre már egy hónappal előtte lelkesen készülnek.

Ezen kívül van plébániai hittan, diákmise, kiskert-közösség is.

Minden nyári szünetre szervezünk 5 napos hittantábort, ahol általában kb. 40 hittanos gyermek vesz részt. Voltunk már Esztergomban és többször a Balatonon is.

Plébániánk elérhetősége:

Dunaújváros Római Katolikus Plébánia

Plébános: Baltási Nándor

Cím: 2400 Dunaújváros, II. János Pál pápa tér 1.

Telefon: 06/30-459-9930; 06/30-335-6417

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weboldal: http://www.dunaujvarosiplebania.hu

Hitoktató: Harpacker Zsuzsanna