Sulihét

Mozgalmas volt az elmúlt hónap a Petőfi iskolában. Hagyományok szerint az idén is a március 15-e előtt napokban tartottuk az iskolahetet.

Hétfőn az iskola apraja-nagyja sárgába öltözött és egy virágot formázva álltak össze a tornaterembe. Ezzel szeretnénk felhívni a beporzók, a rovarok, bogarak, lepkék fontosságára. A rovarok eltűnése számos természeti folyamatot károsan befolyásol. A mai élővilág számára és a mi számunkra is a rovarok egyik legfontosabb tevékenysége a virágos növények beporzása. A jelenlegi földi növényvilág túlnyomó többsége rászorul a rovarokra, elsősorban méhek (a házi méh mellett több száz vadon élő méhfaj), de lepkék, legyek, bogarak, darazsak, és más rovarok is részt vesznek a beporzásban. Mint Ökoiskola fontosnak tartjuk a kicsiny állatok védelmét.

A Házi matematika versenyen összesen 117 tanulónk vett részt. A feladatok kidolgozásában között a zsűri nagyon szép megoldásokat is talált. Az eredményhirdetése még azon a napon sor került. Gratulálunk a díjazottaknak!

Az utolsó óra Petőfi Sándorról szólt. A felsős tanulók játékos kvíz feladatokat, matematika feladatokat oldottak meg a névadónk életével kapcsolatban.

A keddi nap az alsó tagozatos gyerekekről szólt. A Petőfi Sándorral, és a forradalommal kapcsolatos programokat szerveztek a tanítók. Előzetes feladatként nemzeti színű reggelit fogyasztottak el. A második szünetben zászlókat gyűjtöttek az iskola épületében, melyet kiszíneztek, majd egy montázst készítettek belőle. Ezek a képek iskolánkat díszítették ezen a héten. A nap fénypontjaként Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét szavalták el a kisdiákok a tornateremben, hangolódva ezzel a másnapi ünnepi megemlékezésre.

Szerda délelőtt a márciusi ifjakról, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról emlékeztünk meg. Az ünnepi műsort a 3. évfolyam tanulói adták. Felkészítő tanáraik: Mukliné Bebesi Emese, Johann Katinka, Szloboda Ágnes.

Március 14-e, másképp írva 3.14, vagyis π nap. 1988. óta világszerte március 14-én ünnepelik a nemzetközi Pí napot, a dátum (03.14) számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai Pí (3,14…) értékével.

Az ötödikes és hetedikes diákok érdekes matematikai feladványokat oldottak meg, különböző logikai feladatokban mérhették össze az osztályok tudásukat.

A szellemi munka után kimozdultak a tantermek falai közül. Az ötödikes és hetedikes osztályok csatlakoztak a Happy hét „Gyalogolj a vízért!” felhívásához. 6 kilométert gyalogoltak a Dunaparton, patakon átkelve. Ezzel a sétával szerették volna felhívni a fiatalok és rajtuk keresztül a családjuk, környezetük figyelmét az ivóvízfogyasztás fontosságára. A séta másik üzenete: Víz a békéért!

A Petőfi-hét megkoronázása, a Petőfi Gála, melyet március 14-én tartottunk a Kultik Moziban. Idén is fergeteges műsort adtak a páros évfolyamos tanulók, az iskola énekkara, és az angolos diákok.

További képek itt

A Petőfi gála képei