Heroes of the Future – A jövő hősei

Iskolánk egy csoportja, 40 ifjú hőse kapott lehetőséget a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram iskolásokat megszólító edukációs rendezvényein.  Az élményprogram a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre szeptember utolsó hetében. A gyerekek számára a nap legizgalmasabb része a D pavilon Heroes of the Future interaktív programja volt, ami egy profi szabadulószoba és filmélmény egyben. Ifjú hőseink egy élő videójáték szereplőivé váltak, ahol ismert színészek - mint például Bánki Gergely - segítségével és izgalmas próbatételek teljesítésével tapasztalhatták meg, hogyan formálja az együttműködés a jövőt.

A Földet elpusztítani kívánó megjósolt katasztrófa elhárítása után a második állomáson tanítványaink hősiesen megbirkóztak számos elektromos jármű vezetésével is. A kartonból épült fenntartható Mobilvárosban Segway, MonsteRoller, Gokart, Hoverboard, és különböző nagyságú elektromos rollerekkel füstmentesen és a KRESZ szabályait betartva közlekedtek.

Az élménynap harmadik állomása a Your Planet szórakoztató, informatív és elgondolkodtató kiállításának megtekintése volt a B pavilonban. A gyerekek látványos installációk segítségével tapasztalhatták és érthették meg, hogy mit jelent a fenntarthatóság, mit tehetnek egyénileg és közösen, hogy élhetőbb bolygót hagyjunk hátra a jövőnek. Interaktív játékok és a virtuális valóság eszközeivel merülhettek el a témában. Valamennyi résztvevő gyermek vállalást tett, mely vállaláshoz hűen egyénileg fog tenni, cselekedni a jövőben: áramtakarékosság, víztakarékosság, kulacs használata, sport, ismeretterjesztés, hulladék szelektálása, egészséges táplálkozás, húsmentes nap.

A gyerekek bátorságukért és hősiességükért a szervezőktől kis ajándékcsomagban részesültek: hátizsák, hideg élelem, virágmagok. Az élménynapra oda vissza fenntartható tömegközlekedési eszközzel, vonattal és metróval utaztunk. Vonatjegyünk tanúsága szerint utazásunk széndioxid megtakarítása 10,48 kg volt egy azonos távú autós utazáshoz képest.

Az élménynapra a pályázatot Árvai Gyöngyi intézményvezető nyújtotta be. A nap megszervezésében két pedagógus segédkezett: Czimmer Éva igazgató-helyettes és Szombat Katalin osztályfőnök.

Csodálatos nap volt. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak hálásan köszönjük a lehetőséget!

További képek és videók itt