Erdei iskola - 4.b

A 4. b osztályosokkal május 9-11 között három napos helyi erdei iskolában vettünk részt. Első túránk a Szabadstrandra vezetett, ahol célunk volt mintát venni a vízből, hogy megvizsgálhassuk, milyen közeget biztosít az ott élő növényeknek és állatoknak. Sétánk során megnéztük a kikötőt, megbeszéltük milyen szerepe van a holtág vízszabályozásában a zsilipnek. Megfigyeltük a vízpart növényeit, és feladatlapot készítettünk egy kiválasztott növényről. A vízmintavétel után jót játszottunk.

Délután kőtári programon voltunk Buza Andrea régész vezetésével. A római kori maradványok megismerését segítette a rendkívül érdekes feladatlap, melyet csoportokban töltöttünk ki.

Másnap a Baracsi úti arborétum felé vettük az irányt. Hátizsákunkban az állatsimogató lakóinak vittünk kutya-, macska-, nyúl-, kecske, baromfitápot adományként, de volt, aki répával, salátával lepte meg a kisállatokat. Az arborétum csodás helye városunknak különleges növényvilágával, de megismerhettük lakóhelyünk madarait, gombáit is. Néhányan madártollat, tobozkülönlegességet, faháncsot is gyűjtöttek. Összefoglaló jegyzeteink elkészítése után szemügyre vettük a ház körül élő állatokat, nyulat, birkát, kecskét simogattunk, kismacskát dajkáltunk. Végezetül számháborúval zártuk a délelőttöt a Kádár völgyben.


A délelőtti hosszú túrát egy rövidebb követte a felső Duna-parton, ahol szót ejtettünk a csápos kutakról, megnéztük a kutyajátszóteret, majd finom fagyit ettünk. A második nap megkoronázása a máltai játszótér bevétele volt.
Kirándulásunk harmadik napján kilátogattunk a piacra. A bőség zavarával küszködve nem volt egyszerű az áru kiválasztása, és a pénzzel való fizetés sem. Végül mindenki megtalálta a kedvére való dolgot. Vettünk gyümölcsöt, zöldséget, virágot anyának, salátát a vacsorához, töpörtyűt és kolbászt, gumicukrot, pogácsát, rántott húst sült krumplival. Az egyetemi parkban élveztük a gyönyörű szökőkút hűs vizét (volt, aki testközelből is). A Dunaújvárosi Egyetem Környezetvédelmi Laboratóriumában a szabadstrand vizét megvizsgáltuk, és megnyugodva tapasztaltuk, hogy a benne élő növényeknek és állatoknak megfelelő közeg. Vizsgáltuk még különböző talajfajták vízáteresztő képességét, és kísérletet végeztünk a szén-dioxiddal. Köszönjük Kovács Bokor Éva tanszékvezető és Szabóné Juhász Ildikó laboránsnak.

Délután ismét Buza Andrea régésszel találkoztunk az Intercisa Múzeumban, aki végigkalauzolt bennünket lakóhelyünk történeti kiállításán. A múzeumpedagógiai program részeként karkötőt is készítettünk a kézműves foglalkozáson.

Háromnapos erdei iskolánkat pizsamapartival zártuk. A pizzaevés, kártyázás, disco, társasjáték nem maradhatott el. Erdei iskolánkat együttműködve a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola 3.a osztályával közösen szerveztük Dr. Horváthné Lázár Gabriella osztályfőnökkel. A Gárdonyi iskola szintén ökoiskola, így céljaink közösek.

A kirándulás alatt 42 km-t tettünk meg, 3 feladatlapot töltöttünk ki, melyből 2 környezetismeret, 1 pedig történeti témájú volt. Osztályozás a teljesítményre testnevelésből és környezetismeretből történt. Legalább egy szülő mindig velünk volt, de gyakran jöttek ketten-hárman-négyen a programokra. Köszönet Macula Adrienn, és Somogyiné Seres Betti anyukáknak. A gyerekek együttműködőek voltak, legtöbbjük élvezte a programokat. Kirívó fegyelmezetlenség nem történt.

Az erdei iskola takarékos volt, hiszen az étkezés az iskolában történt. A közlekedés minden esetben gyalogosan történt, így nem került pénzbe. Az adományozást a szülők ajánlották fel az állatsimogatónak, mivel az arborétum és állatsimogató ingyenes programok voltak. A feladatlapokat az iskola biztosította számunkra. A piacozás saját zsebpénzből történt.

Múzeum: 350-/fő 7700-
Kőtár: 350-/fő 7700-
Fagyi: 700-/fő 15400-
Bonbon: 3000-, 3000- a két laborvezetőnek, mert szívességből dolgoztak.
Pizza: 4890-/db 24450-
Összesen: 58.250-/osztály/3 nap.

Debreceni Ágnes - osztálytanító

További képek és videók itt