Osztálykirándulások - 1.A

Május 24-én megtartottuk az osztálykirándulás napját. Az idő is kegyes volt hozzánk: reggel még kicsit fújt a szél, de végig napsütésben tevékenykedtünk.

Délelőtt iskolánk udvarán Szilágyi Irén szervező irányításával levendulás kézműves programon vettünk részt. Megtanultuk, hogy a levendula dísz, - fűszer- és gyógynövény is. Két fajtája van a francia és az angol. Megtudtuk azt is, hogy nem kell elutaznunk Franciaországba, ha levendulamezőt szeretnénk látni, mert többek között Tihanyban, Pannonhalmán, Kőröshegyen is találkozhatunk nagy levendulamezőkkel. Nagyon erős, aromás illata van, virága ehető. Tavasztól őszig ültethető. A napos, meleg helyet kedveli. Főleg júniusban, júliusban virágzik.

Készítettünk levendulával töltött illatzsákot, teacsomagot citromfűvel és szárított gyümölcsökkel kiegészítve. Megszagoltuk a levendula parfümöt és kipróbáltuk, hogy milyen bőrnyugtató hatása van a levendula illóolajnak például a szúnyogcsípésekre. Rövid ismeretterjesztő előadás után csapatokban levendula totó kitöltésére is sor került. A gyerekek nagyon sok mindenre emlékeztek az elmondottakból. Minden csapat apró ajándékot kapott a helyesen kitöltött totó után.

A foglalkozás ideje alatt levendula limonádét és levendulás kekszet fogyasztottak a gyerekek.
Ebéd után elsétáltunk a múzeumba. Buza Andrea rövid előadás keretében megmutatta nekünk, hogyan tanultak, játszottak a római korban a gyerekek. A játék már a görög és a római korokban is fontos tevékenysége volt a társadalomnak, amely az ember és az emberiség egész életét végigkísérte. Az egyik legősibb játékunk a dobókocka. Mint a mai kockákon, ezeken is pöttyök voltak és hat oldallal rendelkeztek. Egy másik fajtája, a birkák sarokcsontjából készült. Ennek a kockának csak négy, hosszanti oldalát számították a játékban, két rövidebb végén ugyanis a kocka nem tudott megállni. A római korban a fiúk golyókkal és dióval is játszottak. A lányoknak pedig voltak babáik is. Az előadás után mi is kipróbáltunk hasonló játékokat dióval, golyókkal, kockákkal. Ezekkel az egyszerű játékszerekkel is nagyon jól szórakoztunk.

A nap végén következett a Máltai Szeretetszolgálat játszótere. Homokoztunk, másztunk az érdekes mászókákon, forogtunk a forgókon, hintáztunk a különböző hintákon, lecsúsztunk a drótkötélpályán is.

Sok-sok élménnyel feltöltődve értünk vissza az iskolába.
Ildikó néni és Márta néni


További képek itt