A csoda folytatódik

Király Gáborné pedagógiai asszisztensünk új és kreatív alkotásai folyamatosan ámulatba ejtik iskolánk tanulóit és dolgozóit egyaránt. Móni néni újrahasznosított anyagokból készíti el ezeket a dekorációkat és teszi varázslatossá az ebédlőt, a folyosókat és faliújságokat, de az aula is magán viseli keze nyomát. Legújabb alkotásai a tavasz szellemében születtek meg és bizonyítják, hogy nem kell drága pénz ahhoz, hogy egy csoda megszülessen, illetve folytatódjon. Köszönjük neki, hogy szebbé teszi a hétköznapokat, iskolai környezetünket, miközben öko-szemléletre nevel.

honlap KG

A képeket ITT tekintheti meg!

Szorgos Szelektív Szortírozás - Gyermeknap

E köré a gondolat köré fonódott alsó tagozatos gyermeknapi programsorozatunk, mely vidám és örömteli gyermekzsivajtól volt hangos.

A nap izgalommal telve indult: 8. osztályos „tanítók” fordított nap keretében okították a legkisebbeket, majd kezdődött az akadályverseny. A helyszín a Duna-part csodálatos természeti szépsége, mely méltó keretet adott az utolsó öko-programnak.

gyerek a

A 7 állomás izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat tartogatott a kisdiákok számára: játékosan válogathattak a szemét és a hulladék között, megkeresték a komposztálható alapanyagokat, elgondolkodtak azon, hogy „Mit szeret a Föld?”, bebizonyíthatták, hogy lehet rövid idő alatt minél több szemetet összegyűjteni, illetve „Színes világ!” címmel még egy kis ügyességi megmérettetés is fűszerezte a programot. Ha pedig a tudás a kérdés, akkor volt igaz-hamis játék és az elmaradhatatlan célba dobás, természetesen ez is öko-tudatosan.

Élményekkel teli, csodálatos gyermeknap volt!

Környezetvédelmi világnap

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ezek mögé a nemes célok mögé sorakoztak fel alsós kisdiákjaink június 5-én délelőtt. Természetesen mindezt játékos formában, élményeken keresztül valósították meg, hogy maradandó tudással vértezzék fel magukat. Volt egy kis kukázás, hogy a megfelelő hulladék a neki legjobb helyre kerülhessen, volt egy kis Föld-mentő akció a levegő tisztaságáért és bolygónk megóvásáért és kirakózással valósult meg csodálatos élőhelyünk ideális képe.
honlap kornyv
Az elkészült fotók ékesen bizonyítják, hogy a program újabb lépéssel támogatta meg az alsós kisdiákok környezetvédelmi szemléletének megerősítését.
Köszönet mindezért Johan Katinka tanító néninek. 

Zöld piknik 

Alsós gyerekzsivajtól volt hangos szerdán délután a Duna part. Zöld pikniket szerveztek a pedagógusok a gyerekeknek természetes környezetben és egészséget szolgáló testmozgással fűszerezve. 
Két órakor indult a közel 200 gyermek és rövid sétát követően érkezett meg a helyszínre, ahol egy szívet formálva fejezték ki a természet iránti szeretetüket, melyet képen is megörökítettek. Majd jöhetett a várva várt játék: voltak vidám akadályokkal tűzdelt feladatok éppúgy, mint szabadon választott és otthonról hozott lehetőségek. A legnagyobb örömet a dombról való hempergőzés jelentette, mely megunhatatlannak bizonyult. 
Mindezt az élményt kiegészítette a plédeken elfogyasztott finom falatok élvezete, mely nélkülözhetetlen eleme a piknikezésnek.
Tartalmas és élményekkel teli délután volt. A gyerekek annyira jól érezték magukat, hogy rögtön felcsattant a kérdés: Holnap is jövünk? Ígérjük, hamarosan!
Köszönjük a napközis tanítók szervező munkáját!
honlap zold

ÖKO-fogadalmak megvalósulása a felsőben

A 2021-es naptári évet a felső tagozat is értékes újévi fogadalmakkal kezdte. Az osztályok megfogadták, hogyan fogják közösségük környezettudatos kultúráját emelni. Egy fogadalom azonban csak akkor érvényes, ha az teljesül. A célok megvalósítására a digitális oktatás előtti két és fél hónapban került sor. Az értékelés már megtörtént, a tudósítással azonban még tartozunk.

Lássuk, hogyan sikerült:

5.a - Minden nagyszünetben fertőtlenítette saját tantermét (padok, ablakpárkányok).

5.b – Odafigyelt, hogy kidobja maga után a szemetet, rendben hagyja el utolsó óra után a tantermet. Szellőztetett a szünetekben, természetes fényt használt, a villanyt lekapcsolta.

6.a - Kitakarította a tornaterem egy részét.

6.b - Az iskola körül 2 zacskó szemetet szedett össze. A kijelölt gyűjtőkbe dobta a hulladékot. Ha folyó vízcsapot észlelt az iskolai mosdóban, azt elzárta.

7.a – Fertőtlenítette a földszinti termek padjait az udvari szünetekben. Egy hétig nylonzacskó helyett dobozban hozta a tízórait és üdítő helyett vizet ivott. Néhányuknál ez utóbbi szokássá vált.

7.b – A tantermét tisztán tartotta, fertőtlenítette a padokat. Rendet rakott a kémia szertárban. Használat után azonnal lekapcsolta a projektort, a villanyt a folyosón. A szünetben szellőztette, de az ablakot a tanórán nem hagyta nyitva.

7.c – Tanterme ablakát virágosan széppé tette, a növényeket azóta is óvja, gondozza, rendezgeti.

8.a – Szellőztetett, maga után rendet hagyott, a számítógépet csak indokolt esetben kapcsolta be. Próbált minél kevesebb szemetet termelni a nap folyamán. Régi újságpapírból figyelemfelkető ÖKO-fát alkotott kollázs technikával.

8.b  és 8.c – A jó szándék megvolt. A törekvés a fogadalom teljesítésére egy-egy tanulónak valóban sikerült. Közösségi szinten azonban van még teendő a tudatos fogyasztói gondolkodás terén.

Újévi fogadalmuk teljesítése közben a felsősök környezettudatos magatartása jó irányban fejlődött. Mindezen kívül tanultak még munkahelyi fegyelmet, érdeklődő figyelmet és közös felelősséget a felvállalt céljaik eléréséért.

Árvai Gyöngyi

amina oko fels

I. Petőfi Ökotudatos Gombfoci Bajnokság

Egy nagyon egyszerű recept szerint rendezte meg iskolánk alsó tagozata ezt a programot:
 
- végy sok játékért rajongó kisiskolás csapatot, akik a délutáni szabadidős foglalkozást szívesen töltik hasznosan és vidáman;
-keress hozzá hungarocell hulladékot, kidobásra váró kupakokat, gombot és krepp papírt;
-kell még néhány kreatív pedagógus, aki az ötletből valóságot varázsol és máris megszületik az !. Petőfi Ökotudatos Gombfoci Bajnokság.
 
IMG 6574
 További képek a bajnokságról, ITT találhatók!
Nagyon nagy örömmel és lelkesedéssel készülődtünk erre a programra, melynek megvalósítását Bécs Krisztina tanító néni vállalta magára. A gyerekek csillogó szeme, küzdeni vágyása és vidámsága pedig megmutatta, hogy minimális ráfordítással, a rendelkezésre álló tárgyak újragondolásával egy élményekkel teli és igen motiváló program születik. A siker nem maradt el, hisz a zárást követően már meg is fogalmazódott a kérés: "Holnap is játszunk ilyet?
Hátha holnap nem is, de jövőre várunk benneteket újra!

Sikerült, OKÖ fogadalom kipipálva

Kétkedve tették meg az év elején öko-fogadalmukat iskolánk alsós diákjai. Hitték is, meg nem is, hogy teljesíteni tudják, de sikerült!!!

Az öko-munkacsoport örömmel tapasztalta ellenőrző körútja során, hogy minden alsós osztálynak sikerült a fogadalomban szereplő vállalások kivitelezése. Munkájuk meghozta gyümölcsét, mert mindent megtettek azért, hogy terveik valóra váljanak. Némelyik kupakokat gyűjtött, volt, aki a terem tisztaságára ügyelt jobban, mások az állatokat gondozták, vagy kerülték a neylon zacskók és más műanyagok használatát és még sorolhatnám a terveket, ötleteket, melyek megvalósítását képekkel dokumentálták.

Büszkék vagyunk alsósainkra és kívánjuk, hogy továbbra is maradéktalanul meg tudják valósítani terveiket. Csak így tovább!

Képes összeállításunk ITT látható.

okoalso honl

Free Joomla templates by L.THEME