A magyar költészet napja, április 11.

A magyar költészet napját József Attila születésnapjához kötjük. József Attila Baumgarten - és posztumusz Kossuth - díjas magyar költő, aki a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb tagja. A Nyugat (XX. század eleji irodalmi folyóirat) II. nemzedékének lírai megújítója volt, verseire a nyugatias líra és az avantgárd hatott, költőtársai közül Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Ady Endre esztétista jegyeire, illetve Erdélyi József újnépies stílusára lehet ismerni verseiben.

Curriculum vitae (önéletrajzi) írásában ismerhetjük meg életének fontosabb állomásait és tragikus eseményeit.

A fiatalon elhunyt, meg nem értett zseni életét és líráját a szeretet és a kötődés utáni vágyakozás határozza meg. A pici kortól fogva kielégítetlen szeretet - és elismerésvágyé, a generációk óta kínlódó család „örökölt sorsa”, és a tehetetlenség, a meg nem értettség, az el nem fogadás önpusztítóan sötét haragja érezhető verseinek nagy részében.

A proletár költő, a szegény kisfiú, akinek nevét is elvették, az egzisztencialista, a kommunista, aki súlyos lelki válságaival vívott harcot egy életen át, a nemzet költőjévé vált.

Életéről és verseiről számos kortárs színházi vagy zenei feldolgozás készül.

Tiszteletére iskolánk rendhagyó módon emlékezik meg a digitális munkarend miatt. Az ötödik évfolyam tanulói a nehézségeket legyőzve, otthonukban készített videóikban bizonyították tudásukat, melyről egy kedvderítő online montázs készült. Jó szórakozást kívánunk hozzá! :)

H1

Felkészítő pedagógus: Batta Kinga