2022.11.25-én, pénteken a 7.b osztály egy rendhagyó drámaórával indíthatta a napját. Magyartanárként nem könnyű feladat, hogy a kötelező irodalmak közé kanonizált olvasmányok és a feljövő generációk közötti egyre szélesedő szakadék közé kiépítsünk egy olyan hidat, amely megpróbálja ezt az akadályt leküzdeni. Ilyen próbálkozás volt, pl. tavaly, az Egri csillagok című regény feldolgozásának elején megkóstolt szálcsa török étel is, melyet egy ismerősöm, Yüksekdag Sunay bácsi készített, aki származása alapján török, de városunk lakosságához tartozik immáron 21-dik éve. A gyerekek seperc alatt befalták, ezt a paprikakrémhez leginkább hasonlítható, igen erős-csípős krémet, és április óta arra vágytak, hogy találkozhassanak Sunayjal és elkérhessék tőle a receptet. Vágyuk november 25-én, pénteken teljesült drámaórán, hiszen Sunay, párjával, Rujsz Erzsébettel meglátogatta a gyerekeket. Igazi török alapanyagokból kerültek finomabbnál finomabb étkek a terem egyik sarkába, Sunay pedig tradicionális török tárgyakból álló, szemet gyönyörködtető kiállítást rakott össze a „Terülj, terülj asztalkám!” mellé. A tanóra Törökország bemutatásával kezdődött, melynek indításaként Mustafa Kemal Ataturk-öt mutatta be a gyerekeknek, aki a török függetlenségi háború hőse, a török köztársaság megalapítójaként a miniszterelnökök legikonikusabb alakja. Ezután a Korán imakönyvről és a muszlim vallásról esett szó. A férfiak vallásgyakorlatát két muszlim imafüzérrel és a Korán imakönyvvel szemléltette nekünk Sunay. Láthattunk imaszőnyeget, hímzett papucsot, gyönyörűen díszített török vízforralót és teacsészét. Bekenhettük a kezünket kézápoló-fertőtlenítő olajjal, melynek nagyon finom aromája volt. Sunay bemutatta a gyerekeknek Isztambul, Ankara és Izmir városát. Izmirből hozott tárgyakat vehettek a kezükbe a tanulók. Az izgalmas bemutatót beszélgetés követte, hiszen a gyerekek is készültek kérdésekkel. Két tanuló autodidakta módon tanulja a török nyelvet, és megpróbáltak Sunayjal törökül társalogni, ami egy igazán bátor dolog! Majd elérkezett a várva-várt pillanat, a közös török reggeli elfogyasztása! Az asztalra terítve várt minket: kisir-török bulgursaláta, egy igazi, édes török csemege, a lokum. Aki eddig kóstolta, annak már kedvence volt, aki most kóstolta először, annak most vált kedvencévé a baklava, de az általunk csicseriborsóként ismert nohut is helyet kapott az asztalon.
Az ételek igazán különleges története, hogy Sunay és Erzsike előző nap, csütörtökön, egyenesen Budapestről hozták el nekünk a baklavát azért, hogy eredeti és friss török ízek kerülhessenek az asztalra! A budapesti és dunaújvárosi üzletek összefogtak és egy óriási gesztussal kedveskedtek Erzsikééknek és a gyerekeknek: ingyen felajánlások által jutottak el hozzánk az ínyenc falatok az üzletekből! Köszönjük szépen az üzletvezetőknek ezt a kedves és nagylelkű gesztust, amely tökéletesen bizonyítja a török emberek közötti kiváló kapcsolatot, hiszen egymást nem ismerő emberek tettek nagylelkű szívességet azért, hogy a gyerekek tanórája minél jobban sikerülhessen! A török emberek igazán vendégszeretőek, kiemelkedően pozitív attitűddel és nyitott hozzáállással rendelkeznek és igazán segítőkészek! Nagyon örülök annak, hogy a gyerekek is megtapasztalhatták ezt a szeretetteljes emberi tulajdonságot! A gyerekek a finom étkek mellett ajándékot is kaptak. A lányok Sunay által fűzött ékszerek közül választhattak, illetve minden gyermek kapott egy Allah-szemet, amely a török lakások elmaradhatatlan védő amulettje!
Bízom benne, hogy a gyerekeknek egy életre szóló élményt nyújtott a pénteki drámaóra!
Köszönjük, Sunay és Erzsike, hogy részesei lehettünk ennek az órának!
Kálmán Kinga szervező, magyartanár
Rendhagyó, multikulturális drámaóra a 7.b osztályban
Petőfi iskola
Találatok: 395