Madármegfigyelési világnap

A 2. b osztály október elsején a Madármegfigyelési világnap alkalmából egy európai projektben vett részt. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője. A szervezők információt gyűjtenek az őszi madárvonulásról.

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Tanulóink előzőleg ismerkedtek madarainkkal, megtudták, milyen veszélyek fenyegetik szárnyasainkat, mitől kell védeni élőhelyeiket, filmeket néztek a madárvonulásról, és kíváncsian várták a sétát az őszi természetben. Megfigyelésre indultak a Duna parti erdőbe, hogy megszámolják a madarakat. Szép napsütéses időben indultak útjukra. Sétájuk alkalmával nemcsak számláltak, hanem be is azonosították a látott madarakat. Ebben segítségükre voltak a lelkes szülők, akik elkísérték az osztályt csendes sétájukon.

A megfigyelés eredménye a következő:
örvös galamb - 165 példány
dankasirály - 75 példány
vadlúd - 18 példány
széncinege - 12 példány
tőkés réce - 9 példány
vetési varjú - 5 példány
nagy tarka harkály - 1 példány

Tanulóink színes rajzokat készítettek a megfigyelt madarakról, melyeket plakátra szerkesztettek egy jó hangulatú délután keretében.

Debreceni Ágnes

További képek itt