Iskolakertünk ismét bővült

Barta Endre alpolgármester úr a múlt héten meglátogatott bennünket és 20 tő élénksárga bársonyvirággal ajándékozta meg közösségünket. Hálásan köszönjük a szép és hasznos ajándékot!

Iskolakertünk az egynyári növények érkezése apropóján két minikerttel bővült. A gyerekekkel új ágyásokat telepítettünk, melyek alacsonyabbak, mint az előzőek, de csodálatos díszei lettek iskolánk udvarának. Az ültetést megelőzte a talaj előkészítése, felfrissítése, a gyomnövények eltávolítása és az új növények elhelyezésének megtervezése.

Az ágyások keretét karbantartók megmaradt deszkákból raklapmagasítókkal állította össze, majd az ő iránymutatásával tanítványainkkal az ágyások aljába termőföldet, közepébe pedig őszi falevélből készült dús komposztanyagot töltöttünk. A faleveleket még ősszel iskolánk udvarán gyűjtöttük, gereblyéztük. Komposztáló edényünk egyelőre még nincs, ezért az udvarunk egyik elzárt területén, egyéni módon oldottuk meg a komposztálást. A komposztban élő földigilisztákra vigyáztunk, hisz köztudott, hogy hasznos élőlénynek számítanak. Jelenlétükkel a talaj fizikai tulajdonságait javítják, így hozzájárulnak a talajegészség fenntartásához és védelméhez.

A komposzt tetejére általános virágföldet terítettünk, majd a dekoratív és ugyanakkor hasznos virágokat elültettük. Mindeközben megtanultuk, hogy a bársonyvirág, hétköznapi nevén büdöske, kertünket megvédi a kártevőktől: gombáktól, baktériumoktól, levéltetvektől.

További képek itt