4. FTH kihívás – Hulladékgazdálkodás

Fenntarthatósági témahetünk negyedik zöld kihívása az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtése volt. Két országos akcióban vettünk részt:

1.    Göncölj a Földért! – Sulizsák program,
2.    GyűjtsVelem! – Időszaki szelektív hulladékgyűjtő verseny.

A Sulizsák program során megismertük a textil környezettudatos újrahasznosításának lehetőségét. Nem csupán elméletben, hanem valóban tettünk is érte. Megunt, kinőtt, de még használható ruháinkat bezsákoltuk, összegyűjtöttük és későbbi, egyéb felhasználásra elszállíttattuk. A Sulizsák Program olyan felvásárlási akciósorozat, ahol az egyes oktatási intézmények szülei a Sulizsák Program keretében leadott és kereskedő által befogadott használt ruházati termékek vételárával az adott oktatási intézményt vagy az adott oktatási intézmény által kijelölt alapítványt támogatják. A február 28-án elszállított sulizsákok összesen 1526 kg-ot nyomtak a mérlegen, melyért 76 300 Ft pénzösszegben részesült iskolánk alapítványa.

A GyűjtsVelem! időszaki hulladékgyűjtő bajnokság még folyamatban van, május 19-én zárul. Az öthetes verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek és mobiltelefonok iskolai begyűjtése és újrahasznosítása. A gyűjtött hulladékokért cserébe a diákok pontokat kapnak, ha a www.pontvelem.hu oldalon rögzítésre kerülnek. Ezáltal figyelemmel kísérhető a diákok gyűjtése és az iskolák helyezése. Az időszak alatt, a hulladékonként országosan legtöbb pontot gyűjtő 10-10 általános iskolás korú diák nyerhet ajándékot, valamint a legtöbb hulladékot gyűjtő iskolák alapítványi támogatásban részesülnek. A témahét végéig 150 db mobiltelefont és 390 kg elemet sikerült összegyűjtenie iskolánknak.

Ha sikerül bejutnunk a legnagyobb mennyiséget gyűjtő iskolák közé, ha nem, örömmel tölt el bennünket, hogy mindkét akcióban rendkívül motivált volt iskolánk közössége. A közel 500 fős közösségünk környezettudatos gondolkodása tapasztalhatóan fejlődik. Köszönjük a szülők, ismerősök, barátok hatékony támogatását! Köszönjük Hajdu-Csepeli Ágnes igazgatóhelyettes asszonynak és Sárosi Enikő tanárnőnek a programok megszervezését és koordinálását!

További képek itt