3. FTH kihívás: Témanap – Hetedhét Hungarikumok

Ökoiskolai nevelésünk egyik alappillére nemzeti és helyi értéktárunk felfedezése. Ez okból három tanítási órát felölelő témanapot tartottunk a fenntarthatósági témahéten Hetedhét Hungarikumok címmel. A tematikus tanítási órákhoz iránymutatást a https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek oldalon találtunk. Harmadik áprilisi fenntarthatósági kihívásunk a témanapon való aktív részvétel, továbbá a tanórák produktumainak elkészítése volt.

A témanap célja az volt, hogy kialakítsuk és elmélyítsük a tanulókban a nemzeti identitástudatot. A gyerekek 1-8. évfolyamig a „hungarikum” fogalmával foglalkoztak magyar népmesei kerettörténettel színesítve. Megismerkedtek a magyar kutyafajtákkal, közmondásokkal, dalokkal, a magyar csárdás lépéseivel, különböző tájegységek fenntartható értekeivel, kulturális örökségünk gyűjteményével.

A „hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A Hungarikum Bizottság imázsfilmjei az alábbi linkre kattintva láthatók:
https://www.youtube.com/watch?v=2jtth8opLEc&list=PLMzJy-Y5J6cd3Cf4q4_DLCuTkdQ-_o2NN&index=1

 

További képek itt