Országos Diákfilm Fesztiválon jártunk Budapesten

2022 áprilisában iskolánk elektronikus úton kapott értesítést az Országos Diákfilm Fesztivál pályázati kiírásáról.
A digitális fejlődésnek és a gyerekek ingerközpontú tulajdonságának köszönhetően, iskolánk egyre többször alkalmazza az audiovizuális médiumokat (videókészítéseket) akár egy megemlékezés, akár egy versfeldolgozás, vagy versenykiírás kapcsán.  
Pontosan 1 évvel ezelőtt arattunk sikereket a FEHÉRLÓFIA – Magyar Képmesék népmese-, és balladamondásra épülő videóversenyén, ahol aranyminősítést kaptunk körzeti és országos szinten a Tündérszép Ilona és Árgyélus képmesénkkel, melyet az akkori 7.a osztály dolgozott fel.


Azóta már szerepeltünk hasonló feldolgozásokkal a városi videós mesemondó versenyen, ahol szintén elhoztuk az Aranyalma fődíjat Bognár Petra meséjével.
A felhívás értesítése után iskolánk 4 videópályázattal indult a Pestszentlőrinc – Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma által kiírt Országos Diákfilm Fesztiválra, amely általános, - és középiskolai diákok korosztályának lett meghirdetve. A versenyen az alábbi kategóriákban lehetett indulni: versíró, prózaírás, fotópályázat és diákfilm pályázat.
A beküldött 4 filmünk közül a tavaly leforgatott Tündérszép Ilona és Árgyélus képmesénk jutott be a díjazott munkák közé. A versenyre 80 iskolából 300 diákfilmet küldtek be a szervezők legnagyobb örömére, és elmondásuk szerint a versenykiírásban található kategóriáknak évről-évre nagyobb sikere van a diákok körében, amit tapasztalhattunk is, hiszen nagyon sok vers, - és prózaíró diák kapott elismerést.
A verseny eredményhirdetésére 2022.05.21-én, szombaton 11 órától Budapesten a Rózsa Művelődési Házban került sor, melyet nagy izgalommal vártunk. A zsűri tagjai a versenyt meghirdető intézmény vezetője, Dr. Grünvald Mária, az iskola egyik tanára, Kurdi János, és a Móra Könyvkiadó szerkesztője és leendő Csukás István – díjas Dóka Péter író, műfordító volt.
Az eredményhirdetés a vers és prózaírók jutalmazásával kezdődött. Ezután következett a fotópályázat, végül a diákfilmek értékelése. Mindegyik kategóriában voltak különdíjazottak és dobogós díjazottak. A filmkategóriában ezenkívül, a pályázó művek között kiosztottak még 8 Oscar-díjat a műfajok és technikai megoldások sokszínűsége végett. Nagy meglepetésünkre „A legjobb mesefilm” kategóriáért elhoztunk egy Oscar-díjat, melyhez járt egy elismerő oklevél és egy nyaklánc szitakötő medállal!
A diákfilmek körében érdekes tapasztalat volt, hogy az egyik legkedveltebb műfaj a krimi filmek forgatása, de mutattak részleteket természetfilmekből és animációs filmekből, illetve mesefilmekből is, köztük láthattuk vetítővásznon a saját filmünket is, ami nagyon érdekes és pozitív élmény volt.
Bízom benne, hogy végzős diákjaink, akik szerepeltek a filmben, olyan élménnyel búcsúznak iskolánktól, amely egy életre pozitív emléket hagy szívükben.

További képek itt