Pályaorientációs napok

Végzőseink pályaorientációja már szeptember elejétől folyamatban van. Tanítványaink tudatosan készülnek a továbbtanulásra és a felvételi vizsgára.

Iskolánk bekapcsolódott a POVI-ként ismert országos pályaorientációs mérésbe. Teljes létszámmal teljesítettük a rendszerszintű digitális vizsgálatot, melynek eredményeként minden nyolcadikos tanuló visszajelzést kapott a hozzá leginkább illeszkedő továbbtanulási irányokról, saját érdeklődésének főbb területeiről, a továbbtanulás szempontjából lényeges kompetenciáiról. A mérés eredményét a szülők email címére egyénenként továbbítottuk.

Október 7-én a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Csoport tanácsadó pedagógusai látogattak el hozzánk. Egy rövid kérdőív kitöltését követően 13 végzős tanítványunk számára nyújtottak egyéni pedagógiai és pszichológiai tanácsadást. A tanácsadás összefoglaló megbeszélésén, igény szerint, a szülők is részt vehettek.

Október 8-án a 7-8. évfolyam külső helyszínen teljesített tanítás nélküli munkanapot. Száz tanulóval látogattunk el a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tanműhelyeibe. A Centrum Lorántffy Zsuzsanna Technikuma és Kollégiuma, valamint Digitális Közösségi Alkotóműhelye fogadott bennünket. A gyerekek ízelítőt kaptak az egészségügyi és a szociális ágazat, a vegyészet, a fodrászat, a kozmetika, a kisgyermekgondozás, a robotika, a 3D nyomtatás rejtelmeiből. A programszervezésről és a tanulók utaztatásáról a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara gondoskodott.

Október 19-én pályaválasztási tájékoztatásban részesültek a nyolcadikos osztályok. Az FMPSZ tanácsadói osztályfőnöki óra keretében tartottak csoportos foglalkozást. Az iskolaválasztás fontosságáról beszéltek – felelevenítve a középiskolák típusait, a megszerezhető végzettségeket, kompetenciákat, kitekintve a felsőoktatás felé.

Hálásan köszönjük a támogatást mindhárom intézménynek:
- Pocsainé Varga Veronika főigazgató – Dunaújvárosi Szakképzési Centrum,
- Kőhalmi Kálmán pályaválasztási tanácsadó – Dunaújvárosi és Kereskedelmi Iparkamara,
- Kauthné Szabó Ágnes tanácsadó szakpszichológus – Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat.

Októberben igyekeztünk a tanulókat a jövőjüket érintő kérdésekben megfelelő mennyiségű és minőségű információval megismertetnünk. Reménykedünk abban, hogy az őszi szünetben sikerül a kapott információkat átgondolniuk és mérlegelniük. Dönteniük azonban még nem kell, a nyolcadikosok orientálása novemberben még folytatódik.

Árvai Gyöngyi - intézményvezető helyettes,
pályaorientációs felelős

 

Galériánk ide kattintva érhető el