Gyalogszerrel Rácalmásra

Az idei tanévben, mint Ökoiskola, alsó tagozatunkban elindítottuk a kisbakancsos szakkört, amelynek keretein belül útra kelünk havonta 1 szombati napon és bebarangoljuk Dunaújváros és kistérségét, valamint Székesfehérvár nevezetességeivel ismerkedünk meg.
Így tettünk 2021. október 2-án szombaton délelőtt Bécs Kriszti néni és Királyné Mónika néni segítségével. Alsósok egy kicsiny csapatával az iskolánál gyülekeztünk 9 órakor és elindultunk a Római városrész- Táborálláson keresztül az alsó Duna parton át Rácalmásra.
Utunk során megismerkedtünk különböző gyógynövényekkel, megkóstoltuk a feketeszedret és a fügét, rengeteg diót ettünk, gesztenyét, csipkebogyót gyűjtöttünk, megbeszéltük a turistajelzéseket, kerestünk a Dunában napfürdőző teknősöket, vadkacsa családot tanulmányoztuk. Rácalmás határában már nagy izgalommal várták a gyermekek, hogy előbújnak-e a lámák. Az egyik szabadidőparkot 2 kutya és 2 láma őrzi, akik kíváncsian várták, az úton elhaladókat, közöttük minket is. Kicsit megálltunk megpihenni és gyönyörködtünk a nem mindennapi házőrzőkben. A gyermekek nagyon jó étvággyal fogyasztották el az otthonról hozott elemózsiát és nassolni valót. A rácalmási csónakháztól egy kis futóversennyel értük el a kitűzött célt, a hidat. Majd bementünk a Kis-Duna alkotta zátonyra. Természetesen, mint minden kirándulás végén valami meglepetést is tartogattunk. Pomóthy cukrászdában egy szelet süti volt minden kisdiák jutalma, hogy megtette a közel 9 km-es távot. Kicsit elfáradva, de jó kedvvel, autóbusszal utaztunk vissza Dunaújvárosba.
A gyermekektől idézve „Jó kis túra volt, a legközelebbire biztosan megyünk megint!”
A következő túrát 2021. november 20-ra tervezem úti cél Székesfehérvár: Sóstói tanösvény és a Koronás park. Várok minden érdeklődőt és túrázni vágyót szeretettel!

Varjuné Ági néni

 

További képek a galériában