Csodaszarvas közösségi alkalom – Digitális világ, tudatos médiahasználat, digitális alkotás

A média világa, reklámok, plakátok, kisfilmek és gyerekek

2021.06.28-2021.07.02.

Június utolsó hetét 21 Petőfis diák a Csodaszarvas program keretében Digitális világ elnevezésű táborral tölthette. Sok-sok programon vehettek részt, ahol figyelembe vettük az iskola, a város adta lehetőségeket, de tekintettel voltunk a nyári kánikulára, és a tanulók életkorára is.

digitabor 2021

További képeket ITT tekinthet meg!

Hétfőn délelőtt ismerkedtünk egymással, megbeszéltük a tábor szabályait, majd a média fogalmát tisztáztuk. Néztünk rövid reklámfilmeket, elemeztük őket. Szlogeneket gyűjtöttünk. A tanulókból kialakított csapatok elkészítették saját csapatuk plakátját, majd bemutatták azt. A napot szabadtéri játékkal zártuk.

Kedden a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumba látogattunk el. A hely adta lehetőségeket igyekeztünk a tábor arculatával összeegyeztetni, így a következő programok álltak a tanulók rendelkezésére: interaktív táblán táborról plakát készítése (erről 1 db póló nyomtatás), Lego robotok összeszerelése, reklámozás lehetőségei (drón reptetés krepp papíron reklám felirat húzása), reklámtárgyak tervezése, kivitelezése (3d nyomtatás, gravírozás, varrás, fa tárgyak készítése), szabadtéri játékok (ping-pong, csocsó). A tanulók nagyon élvezték, hogy olyan eszközök kipróbálására volt lehetőségük, amelyekkel eddig nem is találkoztak, az iskola nem rendelkezik velük. Külön öröm volt, hogy az elkészített tárgyakat, munkákat haza is vihették. Készültek hűtőmágnesek, kulcstartók, 3D tollal szemüvegek, tárgyak, 3D nyomtatóval játékillusztrációk. A helyben elkészített tábori pólót pénteken, a program zárásaként a tábor legaktívabb tanulója kapta meg. Köszönjük a lehetőséget, a sok türelmet, figyelmet a DSZC dolgozóinak, szuper napot varázsoltak a gyerekeknek!

Szerdán egy kicsit a digitális világ felé vettük az irányt, és tanulóink belekóstoltak a blokk programozás rejtelmeibe. Játékos feladatokon keresztül, oktatóprogram segítségével látványos programok készültek. Videofilmet néztünk az adatvédelemről, a média veszélyeiről, az okos eszközök helyes használatáról. Az ebéd utáni szieszta egy kis mesenézéssel telt. Majd a napot sportvetélkedővel zártuk. A sok gépezés, és helyben ülés után nagyon lelkesen versengtek csapataink a hűvös tornateremben.

A csütörtöki nap folyamán a gyerekek azt a feladatot kapták, hogy egy kisfilmet kell készíteniük. Az internetes oldalakon talált kisfilmek megnézése, átbeszélése, értékelése után a gyerekek megtervezték milyen kisfilmet szeretnének készíteni, majd megkeresve a legmegfelelőbb helyszínt telefonjaikkal felvételeket készítettek. Délután ismét a reklámoké volt a főszerep, ahol a reklámszlogenek ismeretéből is vetélkedhettek.

Pénteken az előző napon felvett videóikat vágták meg a csapatok, majd bemutatták társaiknak. Élvezték az alkotást, majd a videók bemutatása is jó hangulatban telt. Értékeltük a látottakat, beszélgettünk a videókról. Közösségi szolgálatos tanulóink segítségével kézműveskedtek, gyurmáztak, origamiztak.

A tábor nagyon jó hangulatban telt, tanulóink szívesen jöttek minden reggel, és volt, aki haza sem akart menni délután. A mai korosztály számára az okos eszközök, és a média világa annyira természetes közeg, de gyermeki naivitásuk miatt nem ismerik a buktatókat. Ezekre próbáltuk a figyelmüket felhívni, és eszközeik többrétű felhasználási lehetőségeit megtanítani. Reméljük jövőre is lesz lehetőségünk ilyen tábort szervezni!

Köszönjük a segítséget Ambrus Almának, Csehi Fruzsinának, Csontos Renátának, Gallai Hannának, Grabecz Bencének, Nagy Jázminnak, Tálos Pannának, akik közösségi szolgálatosként lesték minden kívánságunkat!

Dunaújváros, 2021.07.02.

Horváth Mariann