Csodaszarvas közösségi alkalom – Egészségmanók, avagy játékos egészségnevelés

A heti tervünk célja az volt, hogy 1. és 2. évfolyamos diákjainkat megismertessem az egészség és betegség témakörével. Játékos formában sajátítsák el a helyes napirendet és az alapvető higiéniai szokásokat. Tegyenek szert egészséges táplálkozással és egészségvédelemmel kapcsolatos ismeretekre. Tanulják meg a baleset esetén szükséges helyes magatartási formákat, a segélykérés lehetőségeit. Sajátítsák el a gyalogos közlekedés szabályait. Fejlődjön ön- és társismeretük.

egeszgemano

A képek ITT tekinthetők meg!

Első napon a közösen elfogyasztott reggeli után, hogy mindenki jól megjegyezhesse a másik nevét ismerkedős játékot játszottunk. Ennek a lényege az, hogy nem csak a keresztnevünket mondjuk, hanem annak kezdőbetűjével egy ránk jellemző tulajdonságot is. Pl. Móni vagyok – makrancos. Nagyon jó hangulat teremtődött ennek hatására, pillanatokon belül, sőt mi magunk is megtudhattuk mi rejlik egy-egy mosolygós, vagy éppen álmos arcocska mögött.

Ezek után máris beléptünk az egészségmanók birodalmába. Egy keretmese segítségével vezettük be a gyerekeknek:
 Az Egészségmanók Birodalmában az öreg király úgy döntött, hogy szeretné udvarát bővíteni és új Egészségmanókat hív a Birodalomba. Ahhoz azonban, hogy meggyőződjön a gyerekek alkalmasságáról, ki kell állni a heti próbákat. A hét végén, a Nagy Manópróbát követően mindenki elnyeri az Egészségmanó címet, hogy ezután már maga is képes legyen a saját egészségét megőrizni. 5 manót gyűjthettek össze, naponta egyet-egyet. Természetesen nem volt olyan kisdiákunk, aki a nap végén nem kaphatott volna manócskát.

 Az Egészség Manók:
 Kajamanó (egészséges táplálkozás), Izgő-Mozgó Manó (mozgás-sport), Rendimanó (napirend), Tisztamanó (testápolás, fogápolás), Örömmanó (öröm-jókedv)

 Mivel a korosztály egyik fontos közege a mese, ezért alkalmaztuk ezt a módszert.

 

Az első nap délutánján, már "kis egészségmanóként" túráztunk a városban található arborétumba. Itt megismerkedhetnek a városi gyerekek, hogy milyen állatokat háziasított az ember, majd az arborétumban tett séta során a körülöttünk élő bogarak és madarak fajait is megismerték illetve a fák fajtáit. Kellemes hűsítő időtöltés volt ebben a nyugodt és szép környezetben.

Kedden reggel a kis manócskáink máris akcióba lendültek s egy elsősegélynyújtó gyorstalpaló tanfolyamon sajátíthatták el az újraélesztés fortélyait. A mai kor gyermekeinek az újjáélesztő gép megismerése és akár a használata sem jelentett volna gondot, de szerencsére erre a nagy hőség ellenére sem volt szükség. Így bábun próbálhatta ki mindenki a helyes mozdulatsorokat.  A folyamatot szakember vendégünk koordinálta, így biztos és hasznos ismeretekkel vértezte fel manócskáinkat.

Délután a fogságba esett manókat szabadítottuk ki, egy mozgásos foglalkozás segítségével.  Egy harcművészeti oktató látogatott el hozzájuk a program keretén belül.  Stresszoldó 4 ütemű légzést sajátítottak el.  Csendben lét, a belső elmélyülés, a lélek megtisztításának és a testi erő fejlesztését elősegítő gyakorlatokat tanultak.

Manógyárunk szerdán ismét a mesékhez nyúlt vissza, hogy ihletet merítsünk a hét további részéhez. Az MMK Mesepont és Csibri Erika segítségével. Kellemesen hűvös helységben, ám annál nagyobb szikrázó szeretettel mesélt a gyereknek és térítette őket még inkább a tisztelet, a jóság és az egészséges lélek felé. Hisz nem csak a testünket, de ókor a lékünket is gyógyítani és ápolni szükséges. Valamint már ez egyfajta edzés is volt a délutáni szuperkupa döntőre, ahol másik csapatokkal mérkőzhettünk meg a Lorántffy udvarán található műfüves pályán egymással. Briliáns focikupát szurkolhattunk végig csapataink mellett, ahonnan minden résztvevő egy-egy csillogó éremmel és a győztes pedig trófeával térhetett vissza táborunk központjába, a Dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskolába.

Csütörtökön útra indult a manójárat, de előtte a rendőrség két képviselője segített eligazodni a gyerekeknek a veszélyek útvesztőjében. Külön kitértek a közlekedés szabályaira is. Ez nekünk éppen kapóra jött, hiszen a napi fő programunk a strandolás volt.  A hét legmelegebbnek ígérkező napjára tervezni sem lehetett volna jobb programot. Együtt csobbant bele manó és vezető, valamint segítő a vízbe. Kellemes és hűsítő élményt hagyva szívünkben.

Az utolsó naphoz érkezve manóink már kicsit megfáradtak.  Ám nem hagytuk annyiban, hiszen sűrű program ígérkezett. Délelőtt egészségmanó avatás volt, mely jó kis rock koncertbe torkollott. S természetesen az egészségmanók birodalmától is stílusosan mesével és közös örömtánccal búcsúztunk.

A rockot, közösségi szolgálatos segítőnk pengette el nekünk, míg a délután Suplicz Mihály táncos/ táncoktató segítségével jött létre.

A gyerekek élményekkel teli, mesés és varázslatot-hetet tudhatnak maguk mögött és ez nem mese, hanem a valóság.

Köszönetet mondunk elsősorban közösségi szolgálatos segítőinknek: Berkes Fanninak, Teian Norbertnek, Véner Józsefnek és Matwi Mártonnak.

Ezen kívül köszönjük a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak a koordinációért és a pályázati eszközök biztosításáért, valamint a napi rendszeres és bőséges 4-szeri étkezés lehetőségét a Zalagast Kft-nek és az Alba Fructus Kft-nek a finom és egészséges gyümölcsleveket.

Koppányiné Sági Mónika és Gerő-Gyurján Tamara - táboroztató pedagógusok