KITÜNTETÉS

DUNAÚJVÁROS OKTATÁSÜGYÉÉRT DÍJBAN RÉSZESÜLT 

FÁBIÁNNÉ RAJCSÁNYI MAGDOLNA 

Magdi 1

MÉLTATÁSA:

Fábiánné Rajcsányi Magdolna 28 éve dolgozik intézményünkben és töretlenül küzd azért, hogy tanítványait minél magasabb szinten és minél változatosabban jutassa el a tudás gazdag tárházába. Bár volt egy 9 éves szünet ebben az igen színvonalas pályafutásban, mikor 3 gyermekének adott életet, de azt az időt is szakmai előre haladásának szentelte. Élete a lifelong learning, azaz az élethosszig tartó tanulás iskolapéldája.

 

1992-ben megszerezte tanítói diplomáját a Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskolán, Kaposváron és azt követően helyezkedett

Oklevelek el intézményünkben, ahol azóta is dolgozik irigylésre méltó lendülettel. Tanulmányainak folytatásaként a sorban további oklevelek éppúgy szerepelnek, mint továbbképzések, tanfolyamok tanúsítványai.

  • Közoktatási vezető szakvizsga a BME Természet- és Társadalomtudományi Karán;
  • Minőségügy szakember a BMF Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Karán;

Továbbképzések

  • A tanulók egyéni fejlesztésének módszertana
  • Együttnevelés, befogadás, tolerancia a nevelésben-oktatásban
  • Integrált anyanyelvi nevelés
  • Tanulás tanítása általános iskolában
  • Felkészítés a köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszer pedagógus moduljaihoz
  • Élmény tanulni! – innovatív oktatásszervezési eljárások

- Komplex Alapprogram

-KAP pedagógiai rendszerének gyakorlati elsajátítása

-Differenciált fejlesztés heterogén tanulócsoportokban

- Művészeti alapú alprogram

- Logikai alapú alprogram

- Képességfejlesztő sakk-tanfolyam

Ezeken túl ő az, aki rendszeres résztvevője a Tanítók Konferenciáinak és önképzéssel is fejleszti szakmai kvalitásait. Nem véletlenül érte el, hogy kiválóan alkalmas minősítéssel értékelték akkori vezetői, melyet a mai előmeneteli rendszerben egy 100%-os minősítésű Pedagógus II. fokozat követett.

Példamutatása és gyermek centrikussága révén mind a szülők, mind kollégái és az iskolavezetés is nagy tisztelettel veszik körül. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy napközis nevelői státuszból indulva és osztálytanítóként folytatva jelen pillanatban munkaközösség-vezetőként az alsós szakmai munkát is irányítja az 1-2. évfolyamon.

Neki köszönhetően, mint a diákönkormányzat alsós patronáló tanítója, hosszú évekig színvonalas szabadidős programokkal színesedett az alsós gyermeke élete és tanulhatták meg, hogyan töltsék minél tartalmasabban el azt a kevés időt, mely a sok különórán felül még a rendelkezésükre állt.

Segítségével vált hatékonyabbá a Minőségirányítási Csoport munkája is, hisz szakmai hozzáértése nagyban támogatta az eredményes feladatvégzést.

Munkatársaival a kapcsolata jó, közvetlen és támogató, mindig készen áll az együttműködésre és a kompromisszumos megoldások megtalálására. Véleményének megfogalmazására olyan lehetőségeket talál, mely előremutató jelleggel segíti az adott feladat optimális megoldását. Szakmai tanácsaival, feladatorientált egyéniségével kiérdemelte a nevelőtestület bizalmát, ezért is választották a Közalkalmazotti Tanács tagjának, majd elnökének.

Munkáját az elhivatottság, a lendületesség, a szakmaszeretet jellemzi. Úttörője sok módszer meghonosításának és újak felkutatásának. Példának okáért elvégezte a Komplex Alapprogram továbbképzését, mely napjainkban forradalmasítani igyekszik az oktatás módszertanát. Nagy hangsúlyt fektet diákközösségének összekovácsolására, a befogadóvá válás életérzésének kialakítására.

A tehetségek kibontakozása érdekében évente szakköri keretek között terelgeti az elhivatottakat és egyengeti sakk-edző kolléganőnkkel az intézmény falai között nagy népszerűségnek örvendő sakk-oktatást.

Számos iskolai tankerületi és városkörnyéki verseny megszervezésében és lebonyolításában vállal vezetői szerepet, illetve nyújt segítő jobbot.

Több eredményes pályázat megírása, megvalósítása fűződik a nevéhez, mely nagymértékben segítette az iskolai munka magasabb szintre emelkedését és öregbítette intézményünk hírnevét.

A hátránykompenzáció terén is számíthatunk szakmai kvalitásaira. Az általa megtartott felzárkóztató foglalkozásokon sok kisdiák küzdötte már le nehézségeit és vált egyre könnyebbé számukra a tanulási folyamat.

Mindezen sokrétű pedagógiai munkásság alapján javasoljuk a kitüntetés odaítélését Fábiánné Rajcsányi Magdolna kolléganőnk részére, melyet az intézményben működő szülői szervezet is támogat.