Húsvéti készülődés

Vidám hangulatú időutazással telt a Petőfi Sándor Általános Iskola 1. c osztályos tanulói és az Őket elkísérő szülők kedd délutánja.  A program apropója a húsvéti készülődés volt.

A húsvéti szimbólumok eredete

  • • A tojás az ősi termékenység szimbóluma, amely a világ szinte összes népénél fellelhető, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált.
  • • A húsvéti nyúl eredete kissé bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a XIX század folyamán. Maga a nyúl szintén a termékenység szimbólumává vált, és szerte Európában a húsvét ünnepével társítják.
  • • A bárány az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép, amelynek szerepe az utóbbi időben jelentősen csökkent és helyét a húsvéti sonka vette át. A mediterrán országokban azonban napjainkban is az ünnepi asztal elmaradhatatlan eleme a sült bárány.,

Húsvéthétfő a magyarok lakta területeken a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt. Vidéken több helyen még napjainkban is kútvízzel locsolják a lányokat, a városokban azonban különféle kölnivizekkel helyettesítették ezt.

Locsolóvers azért mindenhol kötelező.

A locsolás után a fiúk a régi időkben tojást, szalonnát vagy festett tojást kaptak cserébe.

>>Tovább  a képekhez! >>

 

Ezen a délutánon a gyerekek és szülők is megismerkedhettek - a lassan talán feledésbe merülő- régi húsvéti népszokásokkal, és különböző tojásfestési technikákkal. Nagy érdeklődéssel figyelték a készülő tojásdíszítési technikákat, majd ki is próbálták azokat. Így készült Berzselt tojás: A tojást tavaszi levéllel lekötve teszik a festőlébe, így rajta marad a levél lenyomata.

Írott tojás: A mintákat viasszal rajzolják a tojásra egy íróka segítségével, utána mártják festékbe, majd lekaparják v. olvasztottuk róla a viaszt.

A szorgos munka alatt a felnőttek elmesélték gyermekeiknek a „bezzeg a mi időnkben a Nagymamánál” történeteiket, melyen a kicsik jót szórakoztak és a közelgő tavaszi szünetben a tanultak ki is próbálhatják.

Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket, sok locsolót kívánunk!

A tavaszi szünetre jó pihenést!